Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z jelenia
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem posiekanymi gałązkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w plastry dwóch ząbków czosnku polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.
Tak przygotowane mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło a nie dusiło.
Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju dodajemy pokrojony ząbek czosnku i wlewamy marynatę. Dodajemy cynamon konfiturę wiśniową (pół małego słoika) i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy wodę (mięso musi być całkowicie przykryte ) i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Kiedy gulasz jest już gotowy dodajemy pokrojone drobno kromki chleba i zagęszczamy sos. Podajemy z ziemniakami. U mnie puree ziemniaczano-selerowe .
SMACZNEGO