Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś byłam przez 15 minut w niebie. Nie będę się rozpisywać tylko od razu podam przepis na gulasz z jelenia.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gulasz:

  • udziec z jelenia

    800 gramów
  • kora cynamonu

    2 sztuki
  • konfitura wiśniowa

    0.5 słoik
  • piwo ciemne

    500 mililitrów
  • ocet balsamiczny

    100 mililitrów
  • czosnek

    3 ząbki
  • chleb razowy

    3 kromki
  • tymianek

    2 gałązki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem posiekanymi gałązkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w plastry dwóch ząbków czosnku polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.

Tak przygotowane mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło a nie dusiło.

Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju dodajemy pokrojony ząbek czosnku i wlewamy marynatę. Dodajemy cynamon konfiturę wiśniową (pół małego słoika) i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy wodę (mięso musi być całkowicie przykryte ) i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin aż mięso będzie miękkie.

Kiedy gulasz jest już gotowy dodajemy pokrojone drobno kromki chleba i zagęszczamy sos. Podajemy z ziemniakami. U mnie puree ziemniaczano-selerowe .

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Z konfiturą uważajmy mi się wydawało, że jest jej za mało więc dodałam ciut więcej. Jak się okazało po wyparowaniu wody że jednak jest ciut za słodko. Jeśli też by się wam przydarzyło coś takiego polecam przełamać tą słodycz sokiem z cytryny. Efekt końcowy bomba. Pieprz sól według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat