Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gulasz z indyka z pieczarkami

5.0
(199)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz z indyka z pieczarkami to danie, które zachwyci każdego smakosza kuchni polskiej. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj je w domu.

Składniki:

pierś z indyka
1 kilogram
pieczarki
400 gramów
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
śmietana 18%
100 mililitrów
bulion drobiowy
500 mililitrów
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mąka
3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z pieczarkami

Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami jest bardzo prosty do przygotowania, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Gęsty i aromatyczny gulasz idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. 

Kroki postępowania

1

Pierś pokroić w dużą kostkę, doprawić przyprawą Kucharek, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi PRYMAT.

Odstawić na 30 minut, aby mięso "przeszło" przyprawami. 

Krok 1 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
2

Mięso oprószyć mąką i smażyć partiami.

Krok 2 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
3
Przełożyć do garnka, podlać bulionem i dusić około 15 minut.
Krok 3 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
4

Posiekane ząbki czosnku przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość dodać do indyka.

Krok 4 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
5
Pieczarki pokroić na duże kawałki, przesmażyć i również dodać do garnka z indykiem
Krok 5 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
6

Całość dusić jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zahartować śmietanę i dodać ją do mięsa. 

Krok 6 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto

Do gulaszu z indyka świetnie pasować będzie świeże pieczywo, które można będzie moczyć w gęstym sosie. Dobrze sprawdzą się też kasza (najlepiej gryczana lub jęczmienna), ryż lub tradycyjne kluski śląskie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia 11.06.2024 14:45
Jaka śmietaną słodka czy kwaśna ?
Doradca Smaku 13.06.2024 06:28
Może być kwaśna :)
Ja 17.03.2024 13:11
Bulion 100 ml do 1kg mięsa No to raczej nie
Doradca Smaku 18.03.2024 08:21
Dziękuję za zwrócenie uwagi, sprawdziłem przepis i dodałem odpowiednie proporcje.
Ja 17.03.2024 13:08
Przepis kiepski
leonowie 03.04.2014 18:09
lubię i sama często robię. Podaję zazwyczaj z ryżem:)
Rysia 03.04.2014 18:05
Szybki ,smaczny gulasz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak