Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.
KROK 2. Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.
KROK 3. Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)