Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na delikatne i kruche mięso wołowe w wyrazistym i lekko słodkim sosie z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów oraz świeżego rozmarynu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    400 gramów
  • biała cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • śliwki suszone

    1 garść
  • grzyby suszone

    4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    350 mililitrów
  • olej rzepakowy do smażenia

    4 łyżki

Przyprawy:

  • cukier kokosowy

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • owoc jałowca

    4 sztuki
  • cząber

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.

KROK 2. Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.

KROK 3. Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat