Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym
OPIS PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę siekamy a boczek kroimy w kostkę.
2. Do naczynia dodajemy 2 łyżki masła oraz cebulę i pod przykryciem dusimy przez 10 minut.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy przez około 10 minut aż boczek nabierze złotego koloru. Po podsmażeniu przekładamy boczek z cebulą do miski.
4. Do garnka, w którym smażyliśmy boczek, dodajemy masło i na największym ogniu podsmażamy pokrojoną w kostkę wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wyjmujemy je z garnka i przekładamy do miski z boczkiem i cebulą. Do sosu, który pozostał w naczyniu, dodajemy cukier i mieszamy.
5. Następnie przekładamy mięso z cebulą i boczkiem do sosu. Dodajemy liście laurowe, tymianek, szklankę bulionu (przygotowujemy go z 500 ml wody i 1 sztuki Rosołu wołowego Kucharek) i piwo.
6. Pierniki smarujemy z dwóch stron musztardą i wkładamy do sosu.
7. Dusimy gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy gulasz pieprzem.
8. Potrawę dekorujemy tymiankiem. Gulasz podajemy z chlebem.