gulasz wołowy na ciemnym piwie z puree ziemniaczano kalafiorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

gulasz

  • wołowina

    gulaszowa 1kg
  • cebula

    2 małe lub 1 duża
  • czosnek

    2 ząbki
  • piwo ciemne

    3/4 butelki
  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • sos worcestershire

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • mąka

    1/2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

  • masło

    1 łyżka
  • pieczarki

    300g
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka

puree

  • kalafior

    1 mały
  • ziemniaki

    6
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ser grana padano

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski dodać sos sojowy, paprykę wędzoną, wymieszać i dodać wołowinę. Zostawić do zamarynowania na około godzinę.
Cebulę pokroić w pióra a w plastry. Do garnka dodać oliwę i partami smażyć wołowinę, tak aby była rumiana a w środku jeszcze surowa. Przekładać wołowinę na talerz bez papieru ręcznikowego (mięso powinno wypuścić sporo soków). W tym samym garnku podsmażyć cebulę i czosnek (w razie potrzeby dodać oliwę),następnie ponownie dodać mięso, zmniejszyć gaz na mniejszy, dolać piwo, bulion i wszystkie przyprawy (oprócz rozmarynu). Zakryć garnek pokrywką i dusić mięso około 3 godzin (do miękkości).

Po upływie trzech godzin, na patelni z dodatkiem masła wrzucić pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem i smażyć aż pieczarki będą rumiane. Następnie dodać pieczarki do garnka z gulaszem.
Pod koniec duszenia zagęścić gulasz mąką.

Kalafior i ziemniaki pokroić na mniejsze części i gotować do miękkości. Następnie dodać mleko, masło i całość zmiksować na puree. Doprawić solą, pieprzem oraz grana padano.
brioszka
Ja użyłam piwa wędzonego ciemnego co dodało gulaszowi dodatkowo ciekawego aromatu. Jednak każde inne ciemne piwo również będzie dobre :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.04.2017 14:40
super danie
sezamek 12.10.2016 20:44
bardzo fajne
MałaMi89 09.09.2015 18:36
Bardzo mi się podoba taka propozycja :)
dollce 09.09.2015 17:02
wygląda smakowicie
Pani Domu 09.09.2015 13:25
świetny gulasz
Mniam 09.09.2015 11:49
Piwo na pewno wniosło tutaj dużo smaku i aromatu. Fajny pomysł.
pestka 09.09.2015 10:54
to bardzo dobry obiad
ben-ka 09.09.2015 10:04
Lubie gulasz.....bardzo lubię.
Futka 09.09.2015 09:58
Pysznie i niezwykle aromatycznie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat