Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Z mięsa wieprzowego i grzybów prosto z lasu powstał przepis na aromatyczny, pożywny i bardzo smaczny gulasz w jesiennych klimatach.

Składniki:

Składniki:

łopatka wieprzowa 800 gramów
grzyby leśne 700 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
woda zimna 250 mililitrów
świeża natka pietruszki 2 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Prosty przepis na aromatyczny i sycący gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami. Propozycja na rozgrzewający obiad dla całej rodziny, w sam raz na chłodniejsze dni.

Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Pokrojone w kostkę mięso dodajemy do cebuli, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Razem z posiekanym czosnkiem wrzucamy do mięsa, oprószamy solą, dusimy przez kolejne 15 minut.

W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy dokładnie rozprowadzając.

Całość do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli przygotowujesz gulasz wieprzowy z grzybami w innym okresie niż jesień, zamiast świeżych grzybów możesz dać suszone, albo użyć pieczarek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak