Gulasz wieprzowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka

    1 kg
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • czosnek

  • ketchup łagodny

  • rosołek wołowy

  • margaryna

    5 dkg
  • cebulka mała

  • mąka

    1 łyżka
  • przyprawa do gulaszu

    2lub 3 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę umyć osuszyć i pokroić w miarę drobne kostki.Tłuste odkroić.Rozgrzać na patelni tłuszcz i na gorący włożyć pokrojoną łopatkę.Smażyć tak długo aż mięsko się zrumieni.Podlać wodą dodać przyprawę Prymat 2 lub 3 małe łyżeczki, czosnek,2 listki laurowe i 3 ziela angielskie.Dusić pod przykryciem ok 40 minut.Gdy mięsko będzie prawie miękkie na drugiej mniejszej patelni zrumienić cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu dodać do gulaszu.Do wolno gotującego się mięsa dodać rosołek i 2 łyżki ketchupu. Na koniec dodać łyżkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Całość zagotować.Podawać z chlebkiem, bądź młodymi ziemniaczkami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 06.08.2011 21:55
lubię taki gulasz,,,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat