Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz warzywny z prawdziwkami
Grzyby oczyszczamy i płuczemy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Prawdziwki i starte warzywa wrzucamy do rondla i dusimy pod przykryciem przez 6-7 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę i pomidory.
Dodajemy je do rondla, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Do szklanki śmietany dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy (nie może być grudek). Wlewamy ją stopniowo do gulaszu cały czas mieszając. Dodajemy pieprz, sól i ewentualnie uniwersalną przyprawę warzywną - wszystko do smaku, uważając aby nie przedobrzyć ;) Zagotować.
Gulasz można podawać z ryżem lub grubszym makaronem. Polecam - jest pyszny :)
Smacznego :)