Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz pasterski

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
cielęcina bez kości 1/2 kg
łopatka bez kości 1/2 kg
pieczarki 6 sztuk
ziemniaki 4-5 sztuk
marchew 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
smalec 3 łyżki
zacierka 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Kminek mielony Prymat szczypta
natka pietruszki do posypania

Porada

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz pasterski

Kroki postępowania

1
1. Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić w grubszą kostkę.
Krok 1 - Gulasz pasterski foto
2
W szerokim garnku rozgrzać smalec lub masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę przesmażyć , dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso, podsmażyć 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać..
Krok 2 - Gulasz pasterski foto
3

Zalać wodą – tyle aby mięso było przykryte, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3 - Gulasz pasterski foto
4
Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli całość zrobi się bardzo gęsta dodać trochę wody i gotować, w trakcie próbować i doprawić do smaku wg gustu.
Krok 4 - Gulasz pasterski foto
5
Na kilka minut przed końcem gotowania wsypać suchą zacierkę, gotować 5 minut aż będzie miękka. Zestawić z ognia.
Na talerzu oprószyć natką pietruszki.

Życzę smacznego!
Krok 5 - Gulasz pasterski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 10.04.2017 10:55
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 09.04.2017 18:44
mmmm pyszności
Krzysztof15 09.04.2017 14:59
super danie
bertpvd 09.04.2017 14:05
Smaczny przepis
Wacław 09.04.2017 14:00
konkretne danie ,lubię takie :-)
Grazyna0211 09.04.2017 12:50
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak