Gulasz pasterski

Gulasz pasterski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1/2 kg
  • cielęcina bez kości

    1/2 kg
  • łopatka bez kości

    1/2 kg
  • pieczarki

    6 sztuk
  • ziemniaki

    4-5 sztuk
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • smalec

    3 łyżki
  • zacierka

    1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • suszony majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • mielony kminek Prymat

    szczypta
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz pasterski foto
1. Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić w grubszą kostkę.
Krok 2 - Gulasz pasterski foto
W szerokim garnku rozgrzać smalec lub masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę przesmażyć , dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso, podsmażyć 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać..
Krok 3 - Gulasz pasterski foto

Zalać wodą – tyle aby mięso było przykryte, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 4 - Gulasz pasterski foto
Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli całość zrobi się bardzo gęsta dodać trochę wody i gotować, w trakcie próbować i doprawić do smaku wg gustu.
Krok 5 - Gulasz pasterski foto
Na kilka minut przed końcem gotowania wsypać suchą zacierkę, gotować 5 minut aż będzie miękka. Zestawić z ognia.
Na talerzu oprószyć natką pietruszki.

Życzę smacznego!
2milutka
Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

10.04.2017 10:55
fajny przepis

Aleksandra/Olcia

09.04.2017 18:44
mmmm pyszności

Krzysztof15

09.04.2017 14:59
super danie

bertpvd

09.04.2017 14:05
Smaczny przepis

Wacław

09.04.2017 14:00
konkretne danie ,lubię takie :-)

Grazyna0211

09.04.2017 12:50
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat