Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz cielęcy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 500 g (szynka)
mleko 3,2% 1 l
mąka 5 łyżek
olej rzepakowy 5 łyżek
cebula 1 szt
marchew młoda 2 szt
seler korzeniowy 1 mały
bulion wołowy 500 ml
passata pomidorowa 200 ml
zioła 2 łyżki (czubryca szara)
cukinia 1 średniej wielkości
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz cielęcy

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.

Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji.

Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 20.03.2016 09:02
Podobny gulasz robiłam w zeszłym tygodniu :) Pysznie!
bertpvd 19.03.2016 19:55
rewelacja :)
justynkag 19.03.2016 19:21
Smacznie się prezentuje. Chętnie bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak