Gulasz burgundzki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wędzona

    20 dag
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • brandy

    100 ml
  • wino czerwone wytrawne

    250 ml
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • pieczarki

    25 dag
  • cebula

    2-3 szt
  • marchewka

    1 szt
  • masło

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • pietruszka zielona

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • pieprz

  • mąka

    2-3 łyżki
  • olej

    3-4 łyżki
  • sól

  • wołowina

    1 (chuda)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w grubą kostkę - skrapiamy połową brandy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny- najlepiej gdy poleży tak nawet całą noc.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy i podsmażamy mięso na rumiano.
Dodajemy posiekaną cebulę i drobniutko pokrojoną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek- opruszamy całość mąką i jeszcze chwileczkę podsmażamy.
Dolewamy resztę brandy, wino, przecier pomidorowy i rozpuszczone w 250 ml wrzątku kostki rosołowe- przyprawiamy i mieszamy- dusimy na małym ogniu.
Na reszcie oliwy podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki- gdy się zarumienią dodajemy je do mięsa- cały czas dusimy.
Obrane ziemniaki kroimy na pół lub na 1/4- gotujemy chwileczkę- odcedzamy- mieszamy z resztą masła i wkładamy do naczynia żaroodpornego- zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie mieszamy z gulaszem.
Posypujemy danie posiekaną zieloną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
junox 31.08.2013 09:52
rzadko dodaję wina do dań ze względu na dzieci:)
sunnymood 20.03.2012 10:50
brzmi smakowicie
rjustysia 09.02.2012 12:03
Bardzo rzadko gotuję mięso w winie, ale ten gulasz sprawia wrażenie pysznego :)
Małgosia6 16.12.2011 21:34
pychotka
Gosia32 02.06.2011 08:38
super
mala2021 11.05.2011 11:59
fajne
Gonia555 09.05.2011 14:00
polecam
AgaS10 02.05.2011 15:15
pycha:)
Justyna Jussstiii 01.05.2011 10:57
uwielbiam
iza15 10.04.2011 20:57
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat