Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wędzona
20 dag -
ziemniaki
1/2 kg -
brandy
100 ml -
wino czerwone wytrawne
250 ml -
kostka rosołowa
2 szt -
pieczarki
25 dag -
cebula
2-3 szt -
marchewka
1 szt -
masło
3 łyżki -
przecier pomidorowy
2 łyżki -
czosnek
2-3 ząbki -
pietruszka zielona
-
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
pieprz
-
mąka
2-3 łyżki -
olej
3-4 łyżki -
sól
-
wołowina
1 (chuda)
Przepis i sposób przygotowania Gulasz burgundzki
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy i podsmażamy mięso na rumiano.
Dodajemy posiekaną cebulę i drobniutko pokrojoną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek- opruszamy całość mąką i jeszcze chwileczkę podsmażamy.
Dolewamy resztę brandy, wino, przecier pomidorowy i rozpuszczone w 250 ml wrzątku kostki rosołowe- przyprawiamy i mieszamy- dusimy na małym ogniu.
Na reszcie oliwy podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki- gdy się zarumienią dodajemy je do mięsa- cały czas dusimy.
Obrane ziemniaki kroimy na pół lub na 1/4- gotujemy chwileczkę- odcedzamy- mieszamy z resztą masła i wkładamy do naczynia żaroodpornego- zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie mieszamy z gulaszem.
Posypujemy danie posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)