Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz burgundzki
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy i podsmażamy mięso na rumiano.
Dodajemy posiekaną cebulę i drobniutko pokrojoną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek- opruszamy całość mąką i jeszcze chwileczkę podsmażamy.
Dolewamy resztę brandy, wino, przecier pomidorowy i rozpuszczone w 250 ml wrzątku kostki rosołowe- przyprawiamy i mieszamy- dusimy na małym ogniu.
Na reszcie oliwy podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki- gdy się zarumienią dodajemy je do mięsa- cały czas dusimy.
Obrane ziemniaki kroimy na pół lub na 1/4- gotujemy chwileczkę- odcedzamy- mieszamy z resztą masła i wkładamy do naczynia żaroodpornego- zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie mieszamy z gulaszem.
Posypujemy danie posiekaną zieloną pietruszką.