Gulasz angielski w galaretce

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1,5 kilograma
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2-3 łyżki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    wg opisu
  • czosnek

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    1-2 łyżki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • Smalec wieprzowy

    ze skwarkami
  • woda zimna

    500 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz angielski w galaretce foto
Mięso zapeklować przez 2-3 doby, odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2 - Gulasz angielski w galaretce foto
Dodać sól i płynną przyprawę do potraw.
Krok 3 - Gulasz angielski w galaretce foto
Dosypać suche przyprawy i majeranek.
Krok 4 - Gulasz angielski w galaretce foto
Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dosypać żelatynę.
Krok 5 - Gulasz angielski w galaretce foto
Całość zalać chłodną wodą i ponownie wymieszać do momentu, aż mięso wchłonie całą wodę.
Krok 6 - Gulasz angielski w galaretce foto
Mięsem napełnić słoiczki maksymalnie do 3/4 pojemności.
Krok 7 - Gulasz angielski w galaretce foto
Na wierzch wylać po 2-3 łyżki smalcu.
Krok 8 - Gulasz angielski w galaretce foto

Pasteryzować raz  przez 2,5 godziny i dwa razy po 30 minut w odstępie 24 godzin - w piekarniku nagrzanym do 130°C z termoobiegiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Leeloo 30.03.2017 13:24
Pysznie wygląda ale przepis niejasny .Jak zapeklować jakie proporcje i w czym?
Joanna Kryla 06.09.2016 14:48
Pyszna konserwa, sama też robię podobną:)
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:26
moje chłopaki uwielbiają takie mięsko,zwłaszcza młodszy :)
smerfetka79 03.09.2016 09:51
super! Muszę zrobić. zapisuję do siebie
Habibi 03.09.2016 09:23
Róbcie dziewczyny, bo to bardzo mało pracochłonne, wbrew pozorom - najwięcej pracy wymaga jedynie krojenie mięsa, potem wszystko idzie migiem :)
ben-ka 03.09.2016 09:16
Aż chce się jeść................
iziona 02.09.2016 20:23
Poczułam skurcz w brzuszku i juz zapisałam przepis :)
Bernadeta1 02.09.2016 16:37
Takie domowe mięsko w słoiczkach to super sprawa, zwłaszcza na wyjazdy
IZABELA29 02.09.2016 09:11
świetnie to wygląda
Lis 02.09.2016 07:52
Uwielbiam takie domowe mięsko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat