Grzyby w chrupiącej kukurydzianej panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    250 g
  • mąka kukurydziana

    2 czubate łyżki
  • mąka pszenna

    2 czubate łyżki
  • pieprz

    bałkański 1 lekko czubata łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • jajko

    2 szt. M
  • mleko

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczniaki płuczemy, obcinamy ogonki. Kapelusze przekładamy do miski i zalewamy grzyby mlekiem. Zostawiamy je w mleku na około 20 minut.

W jednej misce mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej.

Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy 1 lekko czubatą łyżeczkę pieprzu bałkańskiego i szczyptę soli, mieszamy widelcem.

Grzyby wyciągamy z mleka. Maczamy dokładnie w jajku, następnie obtaczamy w mieszczance mąk. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (aż zrobią się złote i wyraźnie chrupiące; najlepiej smażyć dłużej na mniejszym ogniu).

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat