Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby w chrupiącej kukurydzianej panierce

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki 250 g
mąka kukurydziana 2 czubate łyżki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
pieprz bałkański 1 lekko czubata łyżeczka
sól szczypta
jajko 2 szt. M
mleko
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w chrupiącej kukurydzianej panierce

Boczniaki płuczemy, obcinamy ogonki. Kapelusze przekładamy do miski i zalewamy grzyby mlekiem. Zostawiamy je w mleku na około 20 minut.

W jednej misce mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej.

Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy 1 lekko czubatą łyżeczkę pieprzu bałkańskiego i szczyptę soli, mieszamy widelcem.

Grzyby wyciągamy z mleka. Maczamy dokładnie w jajku, następnie obtaczamy w mieszczance mąk. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (aż zrobią się złote i wyraźnie chrupiące; najlepiej smażyć dłużej na mniejszym ogniu).

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak