Grzyby leśne w marynacie pomidorowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Leśne grzyby w marynacie pomidorowej świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, kanapek czy koreczków.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Grzyby leśne w marynacie pomidorowej

  • grzyby leśne

    1 kilogram
  • cebule

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • ocet

    4 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 ziarna
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić i podgotować przez kilka minut w wodzie.

Na oleju udusić cebulę, dodać podgotowane grzyby i koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie.

Dodać cukier, ocet, paprykę i resztę przypraw, wymieszać, dusić przez kilka minut.

Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.

Ilość soli należy przyjąć wedle własnego uznania sprawdzając smak grzybów. Można użyć różnych gatunków grzybów, np. rydzów, opieniek, czy podgrzybków. Moim zdaniem najlepiej w tej marynacie smakują rydze. Ilość wody na liście składników dotyczy marynaty i nie uwzględnia wody do podgotowania grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat