Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa soczewica z kurczakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 50 g
cebula biała 1 szt
ząbek czosnku 1-2 szt
olej do smażenia
pierś z kurczaka 500 g
seler naciowy 3 gałązki
soczewica zielona 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa soczewica z kurczakiem

Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar zachowujemy.
W garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy). W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem. Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 22.02.2016 11:25
dobra zupka i zdrowa
Ola1984 22.02.2016 09:19
Fajne danie :)
olkaaa 22.02.2016 07:31
brzmi ciekawie
Ania321 22.02.2016 00:58
Ciekawy przepis :)
Łukasz15 21.02.2016 23:23
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak