Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby marynowane

    1,5 kg
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    1 l
  • cebula

    1 szt.
  • woda

    3 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.

Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.
ocet rozcieńczyc 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy.
Gotowac około 15 min.

Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.

Słoiki zakręcamy i dla
pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną.

Można pasteryzować około 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

14.10.2010 16:08
Grzyby super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat