Grzanki z kremowym białym serem ze szczypiorkiem i jajkami wiejskimi w koszulce Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Chleb wiejski

    4 kromki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • bekon

    4 grillowany
  • ser biały twarogowy

    4 (kremowy)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • jajko

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
W dużym rondelku zagotować litr wody i zakwasić octem. Następnie wbić jajka i gotować ok. 3 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało półpłynne. Pieczywo opiec na patelni ryflowanej lub w tosterze, lekko schłodzić i posmarować twarogiem połączonym z posiekanym szczypiorkiem. Na grzankach ułożyć po plastrze grillowanego, odsączonego z tłuszczu bekonu. Na wierzchu ułożyć łyżką cedzakową osączone z wody jajka i całość posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 31.12.2013 17:47
Świetne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat