Grysikowa Stefanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa Grysikowa

  • kasza manna

    1.5 szklanki
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1/2 - 2/3 szklanki
  • margaryna

    200 g

Dodatkowo

  • herbatniki

    48 sztuk (3op)
  • cukier puder

    wedle uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grysikowa Stefanka foto
Dno dużej formy wykładam połową herbatników
Krok 2 - Grysikowa Stefanka foto
W garnku rozpuszczam margarynę z cukrem, dodaję mleko - całość zagotowuję. Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszę manną podgrzewam na małym ogniu - stale mieszając - ok.3 min
Krok 3 - Grysikowa Stefanka foto
Herbatniki zalewam gorącą masą. Na wierzch wykładam pozostałe herbatniki. Całość przykrywam folią alu. i równomiernie obciążam w celu połączenia się masy z ciastkami. Odstawiam do ostygnięcia. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 16.03.2015 12:58
Dobra , dawno już nie robiłam .
ilka01 16.03.2015 12:33
pychota :)
Wacław 16.03.2015 10:44
smaczny deserek
Michał2 16.03.2015 09:43
smaczna Stefanka
Ewelina1991 16.03.2015 08:27
fajne bez pieczenia ciacho ;)
Zdzisław 16.03.2015 01:10
takie słodkości bardzo lubię zjeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat