Gryczane kąski z sosem śliwkowym

Gryczane kąski z sosem śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • filet z kurczaka

    1 podwójny
  • śliwki węgierki

    6 sztuk
  • suszone śliwki kalifornijskie

    6 sztuk
  • jajka

    2-3 sztuki do panierki
  • olej do smażenia

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • mąka

    1 łyżka do ciasta
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka do ciasta
  • kurkuma

    1/3 łyżeczki
  • wino czerwone

    1/3 szklanki
  • cebula

    0,5 sztuki
  • miód

    1 łyżka
  • sos sojowy

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto
Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w grubą kostkę. Pokrojone oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem.
Krok 2 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto
Tak przygotowane kawałki maczamy w gryczanym cieście .
Krok 3 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto
Smażymy kęski na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone kąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Odsączone układamy na talerzu. Podajemy w towarzystwie śliwkowego sosu.
Krok 4 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto
Ciasto gryczane :
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kurkumę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
W cieśnie maczamy mięso i smażymy.
Krok 5 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto
Śliwkowy sos:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pozbawione pestek świeże śliwki oraz śliwki suszone. Całość podlewamy winem. Gdy wino wyparujemy śliwki podlewamy delikatnie wodą i dusimy aż zmiękną.
Krok 6 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto
W trakcie podgrzewania dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy śliwki są gotowe sos miksujemy. Zmiksowany ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku sosem sojowym , papryką, pieprzem.
Gotowy sos podajemy do przygotowanych kąsek.
Jadwiga/Jaga85
Jestem pewna, że to danie powtórzę w najbliższym czasie:)Smakowało wszystkim!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

27.08.2015 20:50
znakomite danie

Czarnula666

02.05.2015 14:49
Ciekawy przepis! Musze wypróbować ;)

ben-ka

30.04.2015 09:32
Podoba mi się przepis.

gusia1000

23.01.2015 00:54
oryginalnie, pomysłowo.

Ola1984

21.01.2015 18:53
Ciekawy pomysł, jestem ciekawa jak smakują takie kąski.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat