Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowy wieniec z serkiem homogenizowanym
Gruszki obieramy i wyciągamy z nich gniazda nasienne, dwie z nich kroimy wzdłuż na osiem kawałków.
Pół szklanki ostudzonej galaretki wylewamy na dno blachy z kominem i wykładamy na nią pokrojone gruszki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku i studzimy, po czym miksujemy z serkami homogenizowanymi oraz cukrem pudrem.
Gotową masę wylewamy na wyłożone wcześniej gruszki na galaretce.
Połowę biszkoptów wykładamy pionowo na masę serową, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby stężało.
W tym czasie przygotujemy kolejną masę na ciasto.
W rondelku zagotować pół szklanki wody,i włożyć do niej 2 gruszki i gotować aż się rozpadną.
Resztę owoców pokroić w kostkę.
Rozgotowane gruszki przelać przez sito, a następnie dodać galaretkę dokładnie mieszając.
Do tej owocowej galaretki dodajemy pokrojone w kostkę owoce, delikatnie połączyć ze sobą, po czym wyłożyć na masę serową.
Pozostałą część biszkoptów ułożyć płasko na wierzchu, tak aby ich spód był na górze.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Aby ciasto ładnie odeszło nam od formy, należy tortownicę na chwileczkę umieścić w ciepłej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem na talerz.