Gruszkowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    45 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • zmielony ser

    80 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jaja

    5 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • kasza manna

    1 łyżka
  • rodzynki

    10 dkg
  • gruszki

    6 sztuk
  • sok z cytryny

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, zagnieść, podzielić na połowę, schłodzić. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem cytrynowym. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko zmiksować z serem, suchym budyniem i kaszą manną. Dodać rodzynki oraz pianę ubitą z białek. Wymieszać. Przygotować tortownicę, na dno zetrzeć połowę schłodzonego ciasta. Wylać część sera, ułożyć na nim gruszki, przykryć resztą sera. Przykryć drugą połową startego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, piec przez godzinę. Posypać Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 04.12.2011 12:32
super
Seba 28.11.2011 11:50
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat