gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 kg
  • woda

    2 szkl
  • ocet

    1/2 szkl
  • cukier

    szkl
  • Goździki całe Prymat

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy ze skórki. Jeśli są małe to zostawiamy w całości natomiast jeśli są większe to usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, lub w ćwiartki - zależy od wielkości owocu. W tym momencie możemy polać gruszki sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. Wodę z cukrem i octem zagotowujemy, na wrzącą zalewę wrzucamy owoce i gotujemy ( od momentu wrzucenia gruszek) ok 3-5 min. Mają się owoce zeszklić a nie ugotować. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przekładamy gruszki do wyparzonych słoików zalewamy zalewą i wrzucamy parę goździków. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez kilka minut.
Gruszki można w zimie użyć do ciasta ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 28.10.2016 09:07
Takich gruszek jeszcze nie próbowałam :)
magdow 26.10.2016 21:17
super pomysł ;]
IKrakowianka 26.10.2016 21:01
bardzo fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat