Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruszki w winie z lodami i sosem jagodowym

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki
2 sztuki
miód prawdziwy
1 łyżka
Cynamon cały Prymat
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
2-3 sztuki
Sklep Prymat
kardamon
1 szczypta
Sklep Prymat
lody waniliowe
4-6 gałek
bita śmietana
200 gram
jagody
70 gram
woda
150 ml
cukier do jagód
1-2 łyżki
mąka ziemniaczana
1/2 łyżeczki
anyż gwiazdki
1 sztuka
wino czerwone
200-250 ml
cukier brązowy
150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w winie z lodami i sosem jagodowym

Gruszki (ładne, niepoobijane) obieramy i wydrążamy środki. Owoce układamy w garnku i zalewamy winem połączonym z cukrem, miodem i przyprawami. mieszamy i gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości- w zależności od rodzaju gruszek ten czas może być różny. Po zagotowaniu odstawiamy
do wystudzenia w powstałym sosie.

Jagody zagotowujemy wraz z cukrem, zaciągając pod koniec wodą połączoną z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Przed podaniem gruszki kroimy na pół a następnie nadcinamy wzdłuż tworząc wachlarz. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i sosem z jagód.

*można użyć wina półsłodkiego lub półwytrawnego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 28.04.2013 13:28
lubię takie gruszki
dodi 28.04.2013 12:32
pyszności same
Katarzyna34 28.04.2013 12:01
fajne gruszeczki chętnie bym spróbowała
smerfetka79 28.04.2013 11:43
zgadzam się z wami:))
Pomocnik 28.04.2013 11:28
można się rozpłynąć
Renata9 28.04.2013 11:13
pyszne gruszeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak