Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w słodkiej zalewie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 80 dek
Goździki całe Prymat 10 szt
ocet 10 % 1/3 szklanki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w słodkiej zalewie

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki według uznania. Wodę zagotować i wrzucić gruszki, gotować do miękkości a następnie wycedzić. Do cukru dodać około 0,5 szklanki wywaru z ugotowanych gruszek i ugotować syrop. Gorącym zalać gruszki i zostawić pod przykryciem na 12 godz. Po tym czasie syrop zlać, zagotować, włożyć gruszki i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 6 min, odstawić do drugiego dnia. Ponownie zlać syrop dodać ocet i goździki zagotować i włożyć gruszki. Gotować znowu przez 10 min. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować przez 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 25.04.2013 10:29
Bardzo lubię taki kompocik
babi17 07.04.2013 12:59
uwielbiam gruszki w zalewie , sama robiłam , super
adelajda 01.04.2013 10:13
lubię takie gruszki !
kuklik 11.03.2013 17:01
wspaniały kompot
babajaga1969 23.02.2013 18:01
z goździkami są pyszne
Rafał3 23.02.2013 16:59
lubie takie kompociki
Boska_Agatka 23.02.2013 16:57
super
rosik93 23.02.2013 16:47
Uwielbiam kompot z takich gruszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak