Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w czekoladowo- orzechowym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 szt.
mleko 1/2 litra
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
cukier waniliowy 1 szt.
kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki/posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w czekoladowo- orzechowym sosie

Wykonanie:
Gruszki umyć, przekroić na pół wydrążyć nasiona i ugotować do miękkości w wodzie z 3 łyżkami cukru. Następnie gruszki wyjąć, odsączyć i ułożyć w ozdobnych naczyniach. Żółtka utrzeć z cukrami i kakao. Mleko zagotować z syropem z gruszek, odrobinę odlać do rozrobienia mąki ziemniaczanej. Na gotujące się mleko wlewać powoli rozrobioną mąkę ziemniaczaną stale mieszając. Następnie zalać utarte żółtka i lekko podgrzać ( nie gotować) . Polać przygotowane gruszki i posypać orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 31.01.2015 09:52
smaczne połączenie :)
pestka 31.01.2015 09:41
ciekawy deser
olkaaa 31.01.2015 08:16
To może być dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak