Gruszki w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami

Gruszki w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino białe

    200 ml chardonnay
  • goździk Prymat

    1 szt
  • laska wanili

    1/4 szt
  • cytrynka

    1/4 szt
  • cukier

    150 g
  • ciasto francuskie

    1 op
  • gruszki

    4-6 szt
  • mleko

    do posmarowania
  • imbir

    1 szczypta
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • woda

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
1.Do głębokiej patelni lub garnka wlać wino,wodę, dodać cukier,imbir,wanilię,goździk,cynamon,cytrynę - zagotować; W tym samym czasie obrać gruszki ze skórki; Gdy wywar winny zacznie wrzeć, pogotować go kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Gotować je w wywarze winnym 5 minut, a następnie obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut; Po tym czasie wyjąć gruszki i ostudzić;

ps. moje gruszki były małe więc nie wycinałam gniazd nasiennych, gdyż wtedy by mi się rozwaliły podczas gotowania, jeśli macie duze gruszki można wyciąć gniazda;
Krok 2 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
2.Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości 0,5-1 cm, owijać nim ostygnięte gruszki, tak by cała gruszka była pokryta ciastem, a wystawał tylko "ogonek";
Krok 3 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
3.Gruszki za pomocą pędzelka posmarować mlekiem;Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 mint ( do zarumienienia);
Krok 4 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
4.Gdy gruszki się pieką, zredukować pozostały wywar winny do konsystencji syropu tj. gotować na dużym ogniu aż stworzy się gęsty syrop ( kilka minut);
Krok 5 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
5. Tuż przed podaniem na talerz kłaść 1-2 łyżki syropu winnego, na niego upieczoną gruszkę i całość skropić jeszcze syropem; Udekorować listkami mięty ( opcjonalnie); Można podawać zarówno na gorąco, jak i w temperaturze letniej; Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (55)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

NatalkaC

09.04.2015 17:10
jaki piękny przepyszny deser rewelacja

Klausia

05.11.2014 21:55
ciekawe gruchy :D

Ada-Gaba

13.08.2014 22:11
rewelacyjny deser

erym

06.07.2014 13:14
jak dla mnie bomba, kiedys napewno zrobie...

Pietruszka

29.05.2014 11:45
wygląda bardzo ładnie

aginaa

04.05.2014 15:15
wspaniale te gruszki

Dorian

30.04.2014 23:15
apetyczne gruszki

misia53

29.04.2014 21:04
z przyjemnością bym zjadła

Katarzyna/kate1980

14.04.2014 20:38
świetny pomysł na wspaniały deser

Bernadeta1

07.04.2014 19:49
super pomysł na deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat