Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wino białe 200 ml chardonnay
Goździki całe Prymat 1 szt
laska wanili 1/4 szt
cytrynka 1/4 szt
cukier 150 g
ciasto francuskie 1 op
gruszki 4-6 szt
mleko do posmarowania
imbir 1 szczypta
cynamon Prymat 1 szczypta
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami

Kroki postępowania

1
1.Do głębokiej patelni lub garnka wlać wino,wodę, dodać cukier,imbir,wanilię,goździk,cynamon,cytrynę - zagotować; W tym samym czasie obrać gruszki ze skórki; Gdy wywar winny zacznie wrzeć, pogotować go kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Gotować je w wywarze winnym 5 minut, a następnie obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut; Po tym czasie wyjąć gruszki i ostudzić;

ps. moje gruszki były małe więc nie wycinałam gniazd nasiennych, gdyż wtedy by mi się rozwaliły podczas gotowania, jeśli macie duze gruszki można wyciąć gniazda;
Krok 1 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
2
2.Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości 0,5-1 cm, owijać nim ostygnięte gruszki, tak by cała gruszka była pokryta ciastem, a wystawał tylko "ogonek";
Krok 2 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
3
3.Gruszki za pomocą pędzelka posmarować mlekiem;Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 mint ( do zarumienienia);
Krok 3 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
4
4.Gdy gruszki się pieką, zredukować pozostały wywar winny do konsystencji syropu tj. gotować na dużym ogniu aż stworzy się gęsty syrop ( kilka minut);
Krok 4 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto
5
5. Tuż przed podaniem na talerz kłaść 1-2 łyżki syropu winnego, na niego upieczoną gruszkę i całość skropić jeszcze syropem; Udekorować listkami mięty ( opcjonalnie); Można podawać zarówno na gorąco, jak i w temperaturze letniej; Smacznego!
Krok 5 - Gruszki  w cieście francuskim aromatyzowane Chardonnay z przyprawami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 09.04.2015 17:10
jaki piękny przepyszny deser rewelacja
Klausia 05.11.2014 21:55
ciekawe gruchy :D
Ada-Gaba 13.08.2014 22:11
rewelacyjny deser
erym 06.07.2014 13:14
jak dla mnie bomba, kiedys napewno zrobie...
Pietruszka 29.05.2014 11:45
wygląda bardzo ładnie
aginaa 04.05.2014 15:15
wspaniale te gruszki
Dorian 30.04.2014 23:15
apetyczne gruszki
misia53 29.04.2014 21:04
z przyjemnością bym zjadła
Katarzyna/kate1980 14.04.2014 20:38
świetny pomysł na wspaniały deser
Bernadeta1 07.04.2014 19:49
super pomysł na deserek
Róża1 18.02.2014 23:35
bajeczny deser :-)
EmciaPichci 30.10.2013 09:25
coś cudownego!
pierniczkowo 25.10.2013 12:57
robi wrażenie!
Klausia 21.10.2013 20:44
wygląda bardzo zjawiskowo i reprezentatywnie :)
Lukrecja29 19.10.2013 16:14
Wygląda obłędnie, zresztą jak wszystkie Twoje propozycje. Bardzo ciekawie i smacznie gotujesz :) Pozdrawiam.
caralajna 26.09.2013 08:00
troszkę jak mumia ;) na pewno smaczna
dwa pokoje z kuchnią 23.09.2013 16:15
cudo! gratuluję pomysłu, zdjęcie rewelacja!!
Alex_M 20.09.2013 10:26
przepięknie wyglądają :) i na pewno są pyszne!
barbara11561 16.09.2013 13:45
deserek ,palce lizać:)
Renata22 16.09.2013 10:08
ale cudo!:)
Dorota76 15.09.2013 21:34
pięknie się prezentuje
gosia56 15.09.2013 14:35
ależ pyszności
Andrzej8 15.09.2013 14:04
super gruszeczki :)
Katarzyna34 15.09.2013 13:49
pięknie podane
Kamil 15.09.2013 12:11
Muszę przyznać że już damno nie widziałem tu tak dobrego przepisu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak