Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki pod kakaową kruszonką z musli.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 5 łyżek
płatki śniadaniowe 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło
kakao 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
gruszki 3 sztuki

Porada

Takie zapieczone pod kruszonką gruszki można jeść na ciepło,jak i na zimno.Są pyszne same,a także z dodatkiem ulubionych lodów,bitej śmietany,czy z dodatkiem słodkiego serka,bądź jogurtu.

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki pod kakaową kruszonką z musli.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Umyte gruszki (sporej wielkości) obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je w niezbyt grube kawałki, w niezbyt duże plastry bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Pokrojone i umieszczone w naczyniu gruszki posypać z wierzchu waniliowym cukrem i 1 łyżką białego cukru. Przygotować kruszonkę: masło (około 55g masła) połączyć, rozetrzeć razem z mąką, gorzkim kakao, musli (dodałam mieszankę musli, które składało się z różnorakich ziarenek - sezam, orzechy, słonecznik i dodatkowo było obsypane, przyprawione cynamonem, który nadał kruszonce jeszcze przyjemniejszego aromatu, ale do kruszonki można dodać dowolne, swoje ulubione płatki śniadaniowe,granolę, najbardziej przez siebie lubiane mieszanki ziaren) oraz z 3 łyżkami cukru. Powstałą kruszonką obsypać ułożone w naczyniu gruszki tak, by gruszki były całkowicie przykryte, schowane pod kruszonką. Gruszki z kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 05.01.2015 18:29
Rewelacja :) Szybko i smacznie : Musze koniecznie wypróbować przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak