Gruszki na ciepło w kruchym cieście

Gruszki na ciepło w kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1
  • masło miękke

    1/2 kostki
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • gruszki

    2-3
  • płatki migdałowe

    garść
  • miód pszczeli

    4 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cukier wanilinowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać razem z masłem po czym dodać jajko. Ciasto ugnieść na gładko i schłodzić w lodówce( ok. 30 min)
Nadzienie: Gruszki obrać i wykroić pestki. Pokroić w plastry (ok. 3milimetrowe) wrzucić na rozgrzaną patelnie. Dodać miód, brązowy cukier i migdały. Podgrzewać przez ok. 5min aż składniki zmiękną i wzajemnie się przenikną. Zestawić z ognia.
(Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym w osobnym pojemniku)
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć dno malutkich foremek( warstwa o grubości ok. 0,5cm) . Na ciasto kładziemy gruszki wraz sosem (ok. 3-4 plastrów) i pokrywamy kolejna warstwą ciasta.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na ok. 25-30 min.

Po upieczeniu ciastka wyjąć z foremek i przełożyć na talerzyk. Przyozdobić łyżką śmietany

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aguus 23.08.2011 11:49
Pyszny deser!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat