Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skórka z pomarańczy
-
laska cynamonu
-
laska wanilii
-
Goździki całe Prymat
3-4 -
miód gryczany
łyżka -
ciasto francuskie
płat -
jajko
-
cukier trzcinowy
3-4 łyżki -
wino owocowe
250 (z czarnej porzeczki)
Przepis i sposób przygotowania Gruszka otulona ciastem francuskim podana na winno korzennym sosie.
1. Wino podgrzewamy razem ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy łyżkę miodu i powoli doprowadzamy do delikatnego bulgotania.
2. Do podgrzanego wina dodajemy gruszki w całości i gotujemy przez ok 15minut.
3. Następnie lekko przestudzone gruszki obieramy ze skórki.
4. Płat ciasta francuskiego kroimy w długie ok. centymetrowe paski, którymi owijamy owoce.
5. Roztrzepujemy jedno jajko i za pomocą pędzelka smarujemy owinięte ciastem gruszki.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy gruszki do zarumienia się ciasta, ok. 10-12minut.
7. W tym czasie wino ponownie podgrzewamy i odparowujemy nadmiar płynu.
8. Dodajemy po łyżce cukru, aż do uzyskania konsystencji syropu.
9. Do głębokiego talerza nalewamy 2-3 łyżki winno-korzennego syropu, na którym układamy gruszkę. Dekorujemy listkiem mięty, gwiazdką anyżową, laskami cynamonu i wanilii oraz skórką pomarańczową.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)