Gruszka otulona ciastem francuskim podana na winno korzennym sosie.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka z pomarańczy

  • laska cynamonu

  • laska wanilii

  • Goździki całe Prymat

    3-4
  • miód gryczany

    łyżka
  • ciasto francuskie

    płat
  • jajko

  • cukier trzcinowy

    3-4 łyżki
  • wino owocowe

    250 (z czarnej porzeczki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Wino podgrzewamy razem ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy łyżkę miodu i powoli doprowadzamy do delikatnego bulgotania.
2. Do podgrzanego wina dodajemy gruszki w całości i gotujemy przez ok 15minut.
3. Następnie lekko przestudzone gruszki obieramy ze skórki.
4. Płat ciasta francuskiego kroimy w długie ok. centymetrowe paski, którymi owijamy owoce.
5. Roztrzepujemy jedno jajko i za pomocą pędzelka smarujemy owinięte ciastem gruszki.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy gruszki do zarumienia się ciasta, ok. 10-12minut.
7. W tym czasie wino ponownie podgrzewamy i odparowujemy nadmiar płynu.
8. Dodajemy po łyżce cukru, aż do uzyskania konsystencji syropu.
9. Do głębokiego talerza nalewamy 2-3 łyżki winno-korzennego syropu, na którym układamy gruszkę. Dekorujemy listkiem mięty, gwiazdką anyżową, laskami cynamonu i wanilii oraz skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 26.08.2014 21:46
szybki i pyszny deser
marcia7 26.02.2014 22:31
apetyczny deser
Róża1 21.07.2013 23:23
poezja!!! fantastyczny pomysł:-)
joanna30 12.07.2013 12:30
Pyszny deserek :)
Andrzej8 12.07.2013 09:48
potrawa na najwyższym poziomie Gratuluje
Katarzyna34 12.07.2013 08:43
sama nazwa to już poezja dla uszu a jeszcze to zdjęcie czego chcieć więcej...
Katarzyna59 12.07.2013 07:39
wspaniale wygląda
Barbara13 11.07.2013 22:45
Bardzo intrygujący deser
eMMe 11.07.2013 22:16
Po prostu świetna:)
Wiesława1 11.07.2013 22:03
fantastyczny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat