Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    900 g
  • groszek mrożony

    200 g
  • serek topiony

    50 g
  • masło

    1 łyżka
  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
W garnku stopić masło, dodać groszek. Podgrzewać przez kilka minut.
Krok 2 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Następnie dodać serek ziołowy i przyprawy i mieszać do momentu, aż serek zupełnie się rozpuści.
Krok 3 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Schab umyć, osuszyć i rozkroić w taki sposób, by powstał płat mięsa.
Krok 4 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Mięso natrzeć oliwą, posypać kucharkiem i bazylia i poukładać plastry mozzarelli.
Krok 5 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Następnie przełożyć groszek i mięso zwinąć.
Krok 6 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Mięso obwiązać nicią i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Krok 7 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 100-110 min.
Krok 8 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Zlać powstały sos i zagęścić śmietanką wymieszaną z mąką.
Krok 9 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
Mięso podawać na przygotowanym sosie.
SMACZNEGO!
Malinka
Serek topiony był ziołowy, a oliwa z orzechów arachidowych :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 15.03.2015 21:32
Super wygląda!
Skotka 15.03.2015 21:08
Piękne i smaczne:))
Beatris 15.03.2015 21:03
Oj tak, apetycznie przygotowane mięsko:) Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek...
Hrabina w kuchni 15.03.2015 21:01
Podoba mi się pomysł:) i pięknie wygląda.
Iwusia 15.03.2015 20:40
bardzo smaczne połączenie
fotoviderek 15.03.2015 20:14
Mięsko pierwsza klasa :)
Malinka 15.03.2015 19:38
Pieczęć??? :)))))) Mam nadzieję, że chodziło Ci o pieczeń... :)))
anemon 15.03.2015 19:34
Bardzo wiosennie wygląda Twoja pieczęć i bardzo apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat