groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    5 łyżek
  • woda

    1 szklanka
  • jajka

    5 szt.
  • proszek do pieczenia

  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wodę zagotować z masłem, solą i cukrem. Zestawić z ognia i wsypywać stopniowo mąkę energicznie mieszając. Rozetrzeć dokładnie grudki. Postawić z powrotem na ogniu i zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonego ciasta wbić jajka, dokładnie wyrobić. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę kłaść malutkie kupki łyżeczką lub szprycą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia56 27.02.2012 16:32
pycha
halinka1011 10.04.2011 09:53
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat