Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

groszek ptysiowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 5 łyżek
woda 1 szklanka
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: groszek ptysiowy

wodę zagotować z masłem, solą i cukrem. Zestawić z ognia i wsypywać stopniowo mąkę energicznie mieszając. Rozetrzeć dokładnie grudki. Postawić z powrotem na ogniu i zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonego ciasta wbić jajka, dokładnie wyrobić. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę kłaść malutkie kupki łyżeczką lub szprycą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 27.02.2012 16:32
pycha
halinka1011 10.04.2011 09:53
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak