groszek ptysiowy

groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    5 łyżek
  • woda

    1 szklanka
  • jajko

    5 szt.
  • proszek do pieczenia

  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania groszek ptysiowy

wodę zagotować z masłem, solą i cukrem. Zestawić z ognia i wsypywać stopniowo mąkę energicznie mieszając. Rozetrzeć dokładnie grudki. Postawić z powrotem na ogniu i zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonego ciasta wbić jajka, dokładnie wyrobić. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę kłaść malutkie kupki łyżeczką lub szprycą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Sylwia56
Sylwia56 27.02.2012 16:32
pycha
halinka1011 10.04.2011 09:53
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat