Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na wędzonce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zupa

woda zimna 3-4 litry
boczek wędzony 40 dag
groch 6 garści
ziemniaki 8 szt
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Zasmażka

margaryna 3 łyżki
woda zimna 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki

Grzanki

kajzerka 1 szt
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na wędzonce

1. Boczek ugotować w 3-4 litrach wody. Boczek wyjąć, odkroić plaster ok 2-3cm i ponownie wrzucić go do wywaru.
2. Odmierzona ilość grochu łuskanego wrzucić do wywaru, gdy będzie lekko twardawy wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem.
3. Przyrządzić zasmażkę: Rozpuścić margarynę, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku. Zupę zagotować.
4. Przyrządzić grzanki: bułkę pokroić w kosteczkę, przysmażyć na tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 23.10.2016 11:07
dobra zupa
Wafelek2601 23.10.2016 10:59
Pyszna zupka
IKrakowianka 22.10.2016 23:03
pyszna zupa
MAR3STA 22.10.2016 21:45
zjadłabym taka grochówkę z ogromna przyjemnością

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak