Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 35 dag
boczek wędzony 30 dag
ziemniaki 4 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
włoszczyzna 1/2 pęczka
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Groch opłukać i namoczyć przez 12 godz w chłodnej, gotowanej wodzie. W tej samej wodzie gotować go ok godziny wraz z boczkiem. Do drugiego garnka wrzucić włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować w osolonym wrzątku 30 min.. Wyjąć włoszczyznę, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki. Ugotowany boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Groch zmiksować, połączyć z wywarem, ziemniakami, boczkiem i pokrojonymi warzywami, dodac zrumienioną na tłuszczu po boczku cebulę, roztarty z sola czosnek i majeranek.wymieszać, pozostawić chwilę i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak