Grochówka

Grochówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 sztuk
  • ziela angielskie Prymat

    5 ziaren
  • czosnek

    2 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • sól

    - -
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • włoszczyzna

    1 (bez kapusty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wędzony boczek

    20 (chudy)
  • groch

    30 łuskany
  • przyprawa do potraw

    1 1/2 łyżeczki
  • smalec

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grochówka

Włoszczyznę obrać i opłukać. Groch opłukać i razem z włoszczyzną, boczkiem, czosnkiem i przyprawami zalać w garnku 6 szklankami wody. Gotować 40 min., a następnie wyjąć boczek i przyprawy, a zupę zmiksować. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu i dodać do zupy. Wsypać majeranek, doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

szajba2 14.02.2011 15:32
dla mnie bomba
Joanna120 16.11.2010 13:23
przepysznie wygląda!!
Barbara55 11.10.2010 14:01
apetyczne konkretne klasyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat