grissini żytnie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostki drożdży

    1/4 kostki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mąka razowa żytnia

    1,5 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2/3 szklanki wody wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, oliwę i sól. Ponownie wymieszać. do miski przesiać obie mąki. Dodać rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, rozwałkować je cieniutko i pokroić w wąskie paski. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec ok. 25 minut w temp. 220 stopni.
Grissini przed pieczeniem można posypać grubą solą, sezamem, słonecznikiem czy kminkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 13.05.2011 18:16
extra
MAŁGORZATA108 08.11.2010 21:28
Ciekawe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat