Grillowo - pyszne skrzydełka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    1 kg
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • czosnek

    do smaku
  • olej

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka dokładnie płuczemy i osuszamy. W niewielkiej szklanej lub metalowej miseczce lub filiżance mieszamy dokładnie przyprawy (np. 2 łyżki stołowe przyprawy Kucharek i po 1 małej łyżce papryk) dodajemy powoli małą ilość oleju, tak, by otrzymać bardzo gęsta \"papkę\". Wciskamy świeże ząbki czosnku (ilość zależnie od preferencji smakowych) i dosypujemy troszkę suszonego koperku. Tak przygotowana marynatą dokładnie nacieramy każde skrzydełko z osobna, tak by dokładnie rozprowadzić ją na całej powierzchni mięsa. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (im dłużej, tym lepiej, u mnie jest to najczęściej kilka lub kilkanaście godzin).
Tak przygotowane skrzydełka układamy na dobrze rozgrzanym grillu, grillujemy pilnując, żeby się nie spaliły. Można również upiec w piekarniku.
Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halinka1011 04.04.2011 11:05
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat