Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z sałatką z ogórków

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny i sycący obiad w mniej niż pół godziny? To możliwe! Wypróbuj przepis na soczystego, grillowanego łososia z orzeźwiającą sałatką z ogórkami. 

Składniki:

filet z łososia 200-250 gramów
ogórek zielony 1-2 sztuki
sałata rzymska 1 główka
soczewica czerwona 0.25 szklanki
pomidorki koktajlowe 4-6 sztuk
sok z cytryny 1 łyżeczka
cytryna 3 plastry
czosnek marynowany Smak (pokrojony) 3-4 ząbki
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z sałatką z ogórków

1. Gotujemy soczewicę.

2. Łososia myjemy i osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Grillujemy rybę z każdej strony aż będzie zarumieniona i upieczona w środku (czas grillowania zależy od grubości i wielkości fileta - może trwać od 5-10 minut z każdej strony). 

4. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę - umytą i wysuszoną sałatę rzymską (można użyć miksu sałat lub innej, ulubionej) wrzucamy do naczynia, dodajemy ugotowaną soczewicę. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w plastry.

5. Łososia układamy na sałacie, dodajemy plasterki cytryny i czosnek pokrojony w plastry. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak