Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z sałatką z ogórków
1. Gotujemy soczewicę.
2. Łososia myjemy i osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Grillujemy rybę z każdej strony aż będzie zarumieniona i upieczona w środku (czas grillowania zależy od grubości i wielkości fileta - może trwać od 5-10 minut z każdej strony).
4. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę - umytą i wysuszoną sałatę rzymską (można użyć miksu sałat lub innej, ulubionej) wrzucamy do naczynia, dodajemy ugotowaną soczewicę. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w plastry.
5. Łososia układamy na sałacie, dodajemy plasterki cytryny i czosnek pokrojony w plastry. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy do smaku.