Grillowany łosoś z sałatką z ogórków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszny i sycący obiad w mniej niż pół godziny? To możliwe! Wypróbuj przepis na soczystego, grillowanego łososia z orzeźwiającą sałatką z ogórkami. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    200-250 gramów
  • ogórek zielony

    1-2 sztuki
  • sałata rzymska

    1 główka
  • soczewica czerwona

    0.25 szklanki
  • pomidorki koktajlowe

    4-6 sztuk
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cytryna

    3 plastry
  • czosnek marynowany Smak (pokrojony)

    3-4 ząbki
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Gotujemy soczewicę.

2. Łososia myjemy i osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Grillujemy rybę z każdej strony aż będzie zarumieniona i upieczona w środku (czas grillowania zależy od grubości i wielkości fileta - może trwać od 5-10 minut z każdej strony). 

4. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę - umytą i wysuszoną sałatę rzymską (można użyć miksu sałat lub innej, ulubionej) wrzucamy do naczynia, dodajemy ugotowaną soczewicę. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w plastry.

5. Łososia układamy na sałacie, dodajemy plasterki cytryny i czosnek pokrojony w plastry. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat