Grillowany kurczak teriyaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    4 szt (po 200g)
  • pieczarki

    250 g
  • śmietana 18 proc

    400 g
  • cebula

    1 duża
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • marynata teriyaki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki czyścimy ,kroimy na pół i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy łyżkę masali ,zalewamy śmietaną i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas smarując górną część mięsa sosem teriyaki przy pomocy silikonowego pędzelka. Podajemy z ryżem jaśminowym ,sosem pieczarkowym i surówką z młodej kapusty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 11.05.2015 22:33
Polecamy do formowania obręcze. Można je kupić w sklepach z akcesoriami kuchennymi. Pozdrawiamy.
Agnieszka-87-25 11.05.2015 15:14
smaczny kurczak
VioletoweKucharzenie 11.05.2015 13:59
ale pyszności u Ciebie:-)
bertpvd 11.05.2015 13:53
Mam pytanie - czy ryż jest podany za pomocą małej tortownicy ?
jasiek 11.05.2015 12:56
pięknie podane
Aleksandra/Olcia 11.05.2015 12:55
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat