Grillowany boczek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczka
  • oregano

    1/2 łyżeczka
  • chili

    1/4 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczka
  • tymianek

    1 duża szczypta
  • płatki suszonych pomidorów

    1/2 łyżeczka
  • boczek

    30 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany boczek foto
Boczku używam w kuchni stosunkowo rzadko, przede wszystkim dlatego, że zawiera mnóstwo tłuszczu. Niedawno dostałam jednak od teściów mnóstwo świeżego mięsa (i przeróżnych wyrobów), w tym także kawałek boczku i postanowiłam go upiec na grillu. Hmmm, było co prawda mega kalorycznie, ale bardzo apetycznie. Wszystkie przyprawy- z wyjątkiem soli, dokładnie razem mieszamy. Boczek kroimy na około 0,5 cm plasterki, nacieramy odrobiną soli peklowej i odstawiamy co najmniej na godzinę.
Krok 2 - Grillowany boczek foto
Po tym czasie posypujemy z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw i odkładamy na kolejną godzinę. Pieczemy na grilli stołowym lub ogrodowym po kilkanaście minut z każdej strony- aby tłuszcz dobrze się wytopił.
Krok 3 - Grillowany boczek foto
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzelika 28.08.2012 21:34
boczek na grilu zawsze ma swoje miejsce pychota
pacpaw 30.05.2012 21:03
najprostsza i najsmaczniejsze danie z grilla. w moim towarzystwie boczuś to pozycja obowiązkowa na każdym grillu
Katarzyna54 22.05.2012 08:49
pycha
Ewa6274879 21.05.2012 22:17
taki boczuś jest na prawdę bardzo smaczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat