Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ćwiartki z kurczaka

    3 szt

Marynata

  • Przyprawa do mięs Prymat

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • sok pomarańczowy

    0,5 szklanki
  • ząbki czosnku

    2 szt

Dip paprykowy

  • papryka czerwona

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą.
Paprykę owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i czosnek. Podajemy z mięsem.
Dodatkowo na grillu możemy poukładać grzanki natarte ząbkiem czosnku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 07:40
Zdrowe mięsko z kurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat