Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane skrzydełka miodowo czosnkowe z ziołami i ostrą papryką

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 4 ząbki
miód lipowy 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżeczka
estragon 1/2 łyżeczki
olej 100 ml/ aromatyzowany ziołami
skrzydełka kurczaka 1 kg

Porada

Ja często mięso marynuję rano, by na wieczór było juz gotowe, w ten sposób unikam gorączkowego przygotowania, kiedy nadchodzi czas grillowania,a mięso jest smaczne aż do samej kości.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane skrzydełka miodowo czosnkowe z ziołami i ostrą papryką

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, przecinamy na 3 części, lotki zostawiam dla piesków, bądż na rosół, a pozostałe dwie części na grilla nalezy dobrze osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.

Marynata;
Z podanych ziół i oleju robimy marynatę wciskamy czosnek, dodajemy miód i mieszamy, musi to chwilkę odstać, by zioła spęczniały i smaki się połączyły.

Każdy kawałek mięsa maczamy w ziołowej marynacie i przekładamy do szklanej misy, to ważne by nie był to plastik, tak zostawiamy na 12h.

Następnie pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok 45min. Obracając z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 21.07.2014 23:51
Ciekawy przepis.
caralajna 21.07.2014 14:47
muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak