Grillowana wieprzowina na rukoli, z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek wieprzowy

  • rukola

  • cebula czerwona

  • marchewka

  • papryka żółta

  • musztarda

  • olej

  • sól

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 kotlety z chudej karkówki bez kości opłukałam, osuszyłam i oprószyłam z obu stron pieprzem ziołowym, solą, papryką mieloną słodką i mieloną kolendrą,. Posmarowałam też musztardą miodową wymieszaną z olejem. Włożyłam je do woreczka foliowego i odłożyłam do lodówki żeby nabrały smaku. Po kilku godzinach upiekłam je na ruszcie a gdy były apetycznie rumiane z obi stron przełożyłam na talerz żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie opukałam i osuszyłam rukolę - po 1 dużej garści na porcję. Obrałam także i oczyściłam jedną marchewkę, jedną cebulą czerwoną i jedną niedużą żółtą paprykę. Z marchewki zestrugałam cienkie wiórki specjalną obieraczką. Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki a paprykę w paseczki. Cebulę skropiłam sokiem z połowy cytryny żeby straciła nieco ostrości.
Gdy mięso przestygło pokroiłam je w paski. Na talerzach ułożyłam po porcji rukoli. Na nie porcje mięsa a wierzch posypałam warzywami. Skropiłam sokiem, który pozostał na talerzy, na którym leżało i kroiłam mięso oraz sokiem cytrynowym spod cebuli. Wyszło kolorowo i bardzo smacznie a do tego lekko choć pożywnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 01.07.2017 09:05
smaczne danie
KORAL 30.03.2017 15:06
smaczne i proste
cookingangelika 13.02.2017 14:17
Bardzo dobre
IZABELA29 16.01.2017 20:39
Pysznie wygląda
Konczi 07.12.2016 21:00
świetny pomysł
sylwia_sl 05.03.2016 10:59
na pewno będzie mi smakowało
usmiech 05.08.2015 07:28
dobry przepis
Gracer 26.07.2015 10:49
fajny przepis
mysza620 18.06.2015 08:35
wygląd świadczy o tym , że na 100 % pyszne
ben-ka 31.05.2015 11:57
Smaczne mięsko......

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat