Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
600 g -
sambal oelek (zmiksowana czuszka)
1/2 łyżeczki -
czosnek
1 ząbek -
sos sojowy
50 ml -
oliwa
100 ml -
mieszana kiełków: sojowych, słonecznikowych, rzodkiewki, rzeżuchy
100 g -
awokado
1 szt -
mango
1 szt -
melon gallo
1 szt -
świeża mięta
1 pęczek -
ziarna sezamu
1 łyżka -
sos sojowy
1/2 szklanki -
miodu pszczelego
¼ szklanki -
sambal oelek
½ łyżki -
imbir w zalewie
1 łyżeczka -
imbir w zalewie
1 łyżeczka -
wasabi
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Grillowana pierś z kurczaka na chrupiącej sałatce z awokado, melona i mango ze świeżą miętą podany z sosem miodowo-sojowym i ziarnami sezamu
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka marynować 2 godziny we wszystkich składnikach marynaty. Po zamarynowaniu smażyć na patelni grillowej po ok. 5 minut z każdej strony.
Wszystkie owoce obrać i pokroić na dowolny kształt, połączyć z kiełkami, a następnie ułożyć na talerzu wraz z grillowanym kurczakiem i plastrami marynowanego imbiru. Całość skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym i posypać ziarnami sezamu.
Komentarze (5)