Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    800 gram
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

sos

  • czosnek ząbki

    2 szt
  • kolendra cała

    1 garść
  • sok z limonki

    4 łyżki
  • sos rybny

    4 łyżki
  • cukier

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solę i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy ją po 3-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy sok z limonki z cukrem – mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy sos rybny przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane łodyżki kolendry – mieszamy aż do połączenia się składników.

Karkówkę za pomocą ostrego noża kroimy w cieniutkie plasterki, polewamy je przygotowanym dressingiem, posypujemy listkami kolendry i serwujemy np. z grillowanym pieczywem, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat