Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników:
-
karczek
700 gramów
Marynata:
-
sos sojowy jasny
3 łyżki -
imbir
3 centymetry -
whisky
2 łyżki -
olej
1 łyżka -
sok z cytryny
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Grillowana karkówka w imbirowej marynacie
W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.
Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na rozgrzanej patelni grillowej lekko spryskanej olejem.
Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.
Komentarze (0)