Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak przyrządzić aromatyczną i soczystą karkówkę z grilla? Wypróbujcie przepisu na marynatę z imbirem,  sosem sojowym, sokiem z cytryny i odrobioną whisky. 

Składniki:

Lista składników:

karczek 700 gramów

Marynata:

sos sojowy jasny 3 łyżki
imbir 3 centymetry
whisky 2 łyżki
olej 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.

Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na rozgrzanej patelni grillowej lekko spryskanej olejem.

Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak