Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jak przyrządzić aromatyczną i soczystą karkówkę z grilla? Wypróbujcie przepisu na marynatę z imbirem,  sosem sojowym, sokiem z cytryny i odrobioną whisky. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • karczek

    700 gramów

Marynata:

  • sos sojowy jasny

    3 łyżki
  • imbir

    3 centymetry
  • whisky

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.

Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na rozgrzanej patelni grillowej lekko spryskanej olejem.

Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat