Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skrzydełka z kurczaka
4 szt -
marynata
-
ketchup
1/2 szklanki -
miód pszczeli
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 szt -
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka -
sosu Worcestershire
-
sól
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
(wędzona)
Sposób przygotowania
Od skrzydełek odciąć lotki(można wykorzystać je później do przygotowania rosołu). Tak przygotowane skrzydełka podzielić jeszcze na pół (przekroić je w stawie) i zamarynować we wszystkich połączonych i doprawionych do smaku składnikach marynaty. Mięso odłożyć do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Tak przygotowane skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC.
Upieczone i aromatyczne skrzydełka z kurczaka zagrodowego podawać od razu, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)