Grill: Chrupiące skrzydełka w sosie BBQ z miodem i chili Konrada Birka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka z kurczaka

    4 szt
  • marynata

  • ketchup

    1/2 szklanki
  • miód pszczeli

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • sosu Worcestershire

  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

    (wędzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Od skrzydełek odciąć lotki(można wykorzystać je później do przygotowania rosołu). Tak przygotowane skrzydełka podzielić jeszcze na pół (przekroić je w stawie) i zamarynować we wszystkich połączonych i doprawionych do smaku składnikach marynaty. Mięso odłożyć do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Tak przygotowane skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC.
Upieczone i aromatyczne skrzydełka z kurczaka zagrodowego podawać od razu, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 06.05.2017 17:55
takie chrupiące skrzydełka to pyszność do jedzenia
as28 01.04.2014 16:22
mniam mniam
ppaulina 05.03.2014 10:27
ale mi ochoty narobiłaś :)
Rycerz 05.01.2014 12:37
Ciekawe połączenie smaków.
carmen 24.04.2013 19:24
ciekawy przepis
Anna133 24.04.2013 19:00
też robię z tym sosem :)
arbuzowo 24.04.2013 18:43
Uwielbiam skrzydełka w sosie BBQ
2milutka 24.04.2013 18:20
pysznosci!!!
Marta11 24.04.2013 17:28
uwielbiam takie
idealme 24.04.2013 17:15
aż zrobiłam się głodna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat