Grecka zapiekanka .Pastycjo

Grecka zapiekanka .Pastycjo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    500 g,
  • makaron rurki

    250 g, u mnie szerokie wstążki
  • cebula

    1 szt,
  • ząbki czosnku

    2 szt,
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku.
  • oliwa

    3 łyżki
  • ser żółty

    250 g, Parmezan

sos beszamelowy

  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

er parmezan zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą.

Sposób przygotowania:
Ugotuj sos beszamelowy.
Mięso mielone usmaż na patelni z cebulą i przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy na spód - 1/2 startego sera, na ser 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, druga część makaronu zalewamy sosem beszamelowym na wierz nakładamy resztę startego sera.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

01.03.2017 09:09
fajna zapiekanka

Bożena Matuszczyk

28.02.2017 16:08
Dziękuję za miłe komentarze.;)

dodi

27.02.2017 19:10
apetycznie wyglada

gusia1000

27.02.2017 13:35
fajna zapiekanka.

AZgotuj

27.02.2017 10:12
pyszne danie:)

Ola1984

27.02.2017 10:08
Bardzo apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat