Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gravlax z łosoia

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z łososia
1 sztuka
koperek
1 pęczek
natka pietruszki
1 pęczek

Marynata

Musztarda francuska Prymat
2 Łyżki
Sklep Prymat
cukier
3 Łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 Łyżki
Sklep Prymat
gin
5 Łyżek

Dodadkowo

chleb
ogórek małosolny
pomidor

Przepis i sposób przygotowania na: Gravlax z łosoia

Łososia przemyć i osuszyć na ręczniku. Wymieszać składniki marynaty. Ułożyć łososia na foli spożywczej, polać marynatą i lekko ją wetrzeć. Obłożyć koperkiem i natką pietruszki.Całość owinąć folią spożywczą. Ułożyć rybę na desce i przykryć drugą deską, ułożyć na wierzch coś ciężkiego. Wstawić do lodówki na 3 dni, by marynata zakonserwowała rybę. Przed podaniem oczyść z koperku, natki i marynaty. Krój w cienkie plastry wzdłuż skóry ( jej nie jemy). Podawać na kanapkach z ogórkiem i pomidorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak