Gratin dauphinois wg Doradcy Smaku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mleko

    1 l
  • śmietana

    350 ml
  • boczek wędzony

    150 g
  • ser ementaler

    150 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gratin dauphinois wg Doradcy Smaku foto
Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie paski 3-4 mm , najlepiej na mandolinie lub w robocie kuchennym. Melko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską , pieprz czarny oraz pieprz cayenne. Przekładamy do garnka nieumyte pokrojone ziemniaki, przykrywamy przykrywką i lekko dusimy ok 10 minut. Ziemniaki nie mają się gotować
Krok 2 - Gratin dauphinois wg Doradcy Smaku foto
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni.
Krok 3 - Gratin dauphinois wg Doradcy Smaku foto
Po ok 10 minutach gotowania ziemniaków, przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Do sosu w którym się dusiły dodajemy śmietanę i zalewamy ziemniaki. Na wierzch układamy kawałki boczku.
Krok 4 - Gratin dauphinois wg Doradcy Smaku foto
Przykrywamy folią aluminiową , wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i podpiekamy ok 5 minut- tak aby ser się rozpuścił. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 20.06.2013 18:16
fajny pomysł - tylko na trochę chłodniejsze dni ;-)
Gary Michy 19.06.2013 23:53
Świetny przepis :)
magdziorka6 19.06.2013 20:58
smacznie się zapowiada
Pomocnik 19.06.2013 19:05
wygląda apetycznie
Rossie 19.06.2013 18:57
też testowałam :) pyszotka :)
Kasnaj 19.06.2013 18:19
smaczny obiad
Konczi 19.06.2013 18:13
czytałam dwa razy dlaczego nie myjesz ziemniaczków ale zagadkę rozwiązaam ;) super przepis
cukiereczek 19.06.2013 16:40
wspaniały przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat