Granola domowa z suszonymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki jęczmienne

    1 szklanka
  • otręby owsiane

    1 szklanka
  • kasza gryczana

    1/2 szklanka
  • migdały

    100 gram
  • borówka suszona

    100 gram
  • żurawina suszona

    100 gram
  • sok pomarańczowy

    100 ml
  • sok grejpfrutowy

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu, aż lekko spęcznieje i zmięknie, około 7 minut. Przesypujemy ją do miski, dodajemy płatki, otręby i migdały. Mieszamy z sokiem i wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożona papierem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Studzimy, kruszymy delikatnie w palcach i mieszamy z borówką i żurawiną.
Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podajemy z mlekiem roślinnym lub jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat